De leiderschapstrajecten van NHL Stenden / ECNO

Binnen het onderwijs is goed leiderschap en management zeer essentieel. Leiders creëren een omgeving en voorwaarden waarin leerlingen en docenten kunnen excelleren. Goede leiders zijn zich bewust van hun eigen waarden, de cultuur van de organisatie, weten processen in te richten en hebben oog voor de talenten van de professionals.

Aanbod ECNO leiderschap in het onderwijs

Ben jij leidinggevende in het po, vo of mbo? Ben je coördinator, teamleider, schoolleider of middenmanager en wil je je oriënteren op wat het vak van leidinggevende inhoudt? Wil je jezelf  ontwikkelen of verdiepen als leidinggevende? Meld je dan aan voor een van onze leiderschapstrajecten.

Opleiding Schoolleider basisbekwaam

Tijdens de opleiding verwerf je kennis, inzicht en vaardigheden met betrekking tot persoonlijk leiderschap. Je ontwikkelt inzicht in jouw leiderschapstalenten en -vaardigheden en krijgt inzicht in schoolontwikkeling vanuit de verantwoordelijkheid als schoolleider. De opleiding duurt een jaar en bestaat uit vijftien lesdagen. Meer over deze opleiding.

Opleiding Schoolleider vakbekwaam

In de opleiding richt je je op kennis, inzicht en vaardigheden met betrekking tot professioneel onderzoek. Je ontwikkelt een visie op onderwijs en onderwijskundig leiderschap. Ook ontwikkel je waarden, een leiderschapsconcept, talenten en vaardigheden. Daarnaast leer je veranderingsstrategieën toepassen en hanteren. De opleiding duurt een jaar en bestaat uit vijftien lesdagen. Meer over deze opleiding.

Leergang Dynamisch leidinggeven in schoolorganisaties

Tijdens de leergang werk je - samen met collega’s van andere scholen - toe naar autonoom, verantwoord en adequaat leiderschap. Je leert hoe je een constructieve bijdrage kunt leveren aan de ontwikkeling van de individuele medewerker, het team en de schoolorganisatie. Verder leer je veranderingsprocessen in de school aan te sturen. De leergang duurt tien maanden en bestaat uit tien lesdagen. Meer over deze leergang.

Cursus Oriëntatie op educatief leiderschap

Ben je werkzaam in het po, vo, mbo en hbo? Ben je toe aan een volgende stap of nieuwe uitdaging? Wil je meer weten over educatief leiderschap? ECNO biedt je de mogelijkheid om in vier dagdelen kennis te maken met verschillende aspecten van leiderschap in het onderwijs. Deze kennismaking kan je helpen bij de keuze voor een vervolgopleiding op het gebied van leiderschap. Meer over deze cursus.

Masterclasses

Twee keer per jaar organiseren we een masterclass voor bestuurders, school- en teamleiders in het vo en mbo. Traditiegetrouw volgens ons beproefde recept: in één middag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van leiderschap en daarna een hapje eten met collega’s uit de regio om de laatste ontwikkelingen door te spreken en (nieuwe) banden aan te halen. De afgelopen jaren hebben o.a. Mathieu Weggeman, Thijs Homan, Marijke Lingsma, Remco Claassen, Arend Ardon, Sietske Waslander, Meta Krüger, Joseph Kessels, Wouter Hart, Femke Geijsel, Gert Biesta, Roger Standaert, Claire Boonstra en onlangs Danielle Verschuren velen geïnspireerd. Er staan op dit moment nog geen nieuwe masterclasses gepland.

Klik hier voor het complete aanbod Leiderschapstrajecten en -cursussen voor het onderwijs in 2020-2021