Zij-instroom in Beroep traject (ZiB) in het voortgezet onderwijs

Je hebt een baan in het voortgezet onderwijs, maar bent nog niet bevoegd. Het Zij-instroom in Beroep traject (ZiB) in het voortgezet onderwijs biedt je de mogelijkheid om in maximaal twee jaar een tweedegraads bevoegdheid te halen als leraar in het voortgezet onderwijs. Hiervoor doe je een geschiktheidsonderzoek en krijg je een passend scholingstraject.

Wettelijke eisen zij-instromer

Om zij-instromer te worden in het voortgezet onderwijs moet je beschikken over een afgeronde hbo- of wo-opleiding, voor het onderwijs voldoende maatschappelijke ervaring en beroepservaring en een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Voorwaarden Zij-instroom in Beroep traject (ZiB) in het voortgezet onderwijs

  • Je voldoet aan de wettelijke eisen.
  • Je bent in dienst bij een schoolbestuur voor minimaal acht lesuren in het vakgebied en dus als zij-instromer werkzaam op een school voor voortgezet onderwijs of een ROC.
  • Je stond de afgelopen twee jaar niet ingeschreven bij een lerarenopleiding. Stond je in die periode wel als student ingeschreven, maar heb je je diploma behaald? Dan geldt deze voorwaarde niet.
  • Je hebt een geschiktheidsonderzoek afgelegd, positief afgerond en je bent in het bezit van een geldige geschiktheidsverklaring.

Infoavond Werken & Studeren

Op dinsdag 2 maart jl. vond de Infoavond Werken & Studeren plaats. Heb je deze gemist? Kijk hier voor meer informatie over de Infoavond Werken & Studeren.

Studieduur

Maximaal 2 jaar

Locatie

Overige locaties

Een carrièreswitch naar het onderwijs? Het traject Zij-instroom in Beroep maakt het mogelijk

Heb jij een baan in het voortgezet onderwijs, ben je nog niet lesbevoegd maar zou je dat wel graag willen? Kies dan voor het traject Zij-instroom in Beroep (ZiB) om in maximaal twee jaar een tweedegraads bevoegdheid te behalen als leraar in het voortgezet onderwijs!

Lees hier ook de ervaringsverhalen van drie ambitieuze onderwijsprofessionals die je zijn voorgegaan:

Attje: “Mijn lessen zijn inhoudelijk beter en afwisselend geworden”

Attje Hanje (46) is werkzaam als docent Nederlands in het voortgezet onderwijs. Al twintig jaar stond ze voor de klas, hoewel ze met haar pabo-diploma officieel niet bevoegd was om les te geven in het voortgezet onderwijs. Om haar tweedegraads bevoegdheid alsnog te behalen, volgde ze het traject Zij-instroom in Beroep. Lees meer

Eduard: “Toen ik bij NHL Stenden kwam, ontstonden er mogelijkheden”

Na jarenlang werken in de financiële wereld koos Eduard Offerhaus (53) voor een carrière als natuurkundedocent. Om zijn bevoegdheid te halen, kon hij het traject Zij-instroom in Beroep (ZiB) volgen. Dit traject stelt mensen in staat de overstap te maken naar het onderwijs door middel van een parttime opleiding, waarbij tegelijk al ervaring wordt opgedaan als betaald docent. Lees meer

Ingeborg: “Door alles wat ik heb geleerd, is er meer afwisseling gekomen in mijn lessen”

Ingeborg Huisman (54) is werkzaam als docent Nederlands op het Nordwin College in Heerenveen. Eerder hield ze zich vooral bezig met de zorg-kant binnen het onderwijs, als docent in het speciaal onderwijs en ambulant begeleider. Toen ze ook Nederlandse les ging geven, moest ze daarvoor de juiste lesbevoegdheid behalen. Dat deed ze middels het traject Zij-instroom in Beroep (ZiB). Lees meer