Haal je bewijs van didactische bekwaamheid voor het mbo

Je hebt passie voor jouw vak en beschikt over een flinke dosis werkervaring. Het onderwijs is echt iets voor jou en je bent misschien zelfs al in tijdelijke dienst bij een school. Nu het papiertje nog!

Het opleidingstraject Pedagogisch Didactisch Getuigschrift voor Docenten (PDG) stelt je in de gelegenheid om het PDG-getuigschrift te behalen. Het PDG-getuigschrift is op bachelor niveau en moet daarom voldoen aan de Dublin discriptoren en aan de onderwijs- en examenregeling van de NHL Hogeschool. Het PDG-getuigschrift is landelijk erkend en wordt uitgegeven door een examencommissie van de lerarenopleiding van de NHL. Hiermee ben je benoembaar als mbo-docent op alle mbo-scholen in Nederland.

  • Je werkt met reële situaties uit de mbo-praktijk
  • Verschillende rollen docent komen aan bod
  • Doelgroep: zij-instromers mbo, aankomende mbo-docenten

Elke deelnemer neemt zijn eigen kennis en ervaring mee en heeft zijn eigen vertrekpunt. Bijvoorbeeld: Je hebt nog nooit voor de klas gestaan als docent: hoe overleef ik de eerste lessen? Daarvoor bieden wij onderdelen aan die gaan over je houding voor de klas, regels en afspraken, klassenmanagement, leerdoelen en lesvoorbereiding, kortom: Help ik geef les en wat nu? Of je hebt al ervaring met lesgeven op een basisschool en ben je in het bezit van een PABO-diploma. Wat heb jij nodig binnen de mbo-context?

We gaan daarbij de volgende aspecten bij langs: Welke taken voer ik uit in mijn functie en hoe geef ik hier vorm aan? Wat heb ik te doen voor het PDG-traject; welke kaders en eisen liggen er wettelijk?
Naast verschillen in kennis en ervaring is er binnen het PDG-traject een gezamenlijke ambitie om goed onderwijs te kunnen verzorgen aan mbo-studenten. Daarom is er aandacht voor kennismaken met de deelnemers, de trainers van de NHL Hogeschool en de leidinggevende/coach van de mbo-instelling.

Wat kun je na de opleiding PDG voor Docenten?

Als je de opleiding succesvol afrondt, krijg je het getuigschrift Pedagogisch-didactische scholing. Het getuigschrift is één van de voorwaarden voor een benoeming als docent in het mbo. Mocht je later nog een bachelor leraren-opleiding gaan volgen, dan kun je met het getuigschrift mogelijk vrijstellingen krijgen.

Infoavond Werken & Studeren

Op dinsdag 2 maart 2021 vond de Infoavond Werken & Studeren plaats. Heb je deze gemist? Kijk hier voor meer informatie over de Infoavond Werken & Studeren.

 

 

Studieduur

1,5 tot 2 jaar

Contacttijd

7 uur per week

Locatie

Groningen - Leeuwarden

Meer weten?

Ga naar www.ecno-pdg.nl

Bekijk hieronder een video over Opleiden in de school - in het mbo.
Over samenwerking tussen NHL Hogeschool en 9 noordelijke mbo's.